fredag den 11. marts 2011

Jeg skriver til skraldespanden

Jeg skriver til skraldespanden.
Når det man skriver er en uredigeret sammensmeltning af virkelighed og fantasi, kan det nemt sætte en stopper for overhovedet at sætte sig hen til computeren og komme i gang. Overspringshandlingerne står i kø. Ofte får jeg en stor lyst til husligt arbejde, når jeg virkelig trænger til at skrive. I skrivende stund kører en kulørt vask. Naturligvis.
For hvad skal man egentlig fortælle, når det kommer til stykket? Hvor meget fantasi og hvor meget virkelighed? Og i hvilken sammenhæng?
Imens fingrene har travl med (nogenlunde) at ramme de rigtige taster - så rette arbejdet ikke er for stort, har hjernen travlt med kunne være optaget af selve processen og sætte skrive-sekretæren på plads, bagerst i baghovedet. Lige nu må hun absolut ikke være til stede, men skal helst være en flue på vægge. Netop en flue, så hun senere hen, kan huske sådan nogenlunde, hvad det var, jeg havde på hjerte, inden jeg gik til tasterne.
At huske om der egentlig var nogen mening med tankerne, inden jeg fortabte mig i processen?
Rettearbejdet er en afart af mærkelige små huskeregler, grammatik og gætværk og en dosis selvironi og arrogance. Jeg sætter mit punktum, næsten, som jeg vil!
Når jeg skriver til skraldespanden, er det for at holde fjenderne væk. At skrive til skraldespanden kræver ingen større kompetence. Teksten forventes ikke at blive noget som helst. At skrive til en skraldespand handler om glæden ved at tømme hovedet ud på papiret i hastig fart, idet det er selve processen, der er målet. Og om der er mening med galskaben betyder måske ikke så meget endda?
Det er denne proces, som jeg forsøger at fastholde ved at skrive noget til denne blog.
For kun via processen kan jeg med ydmyge skridt nærme mig dagens tekst. Igennem processen opstår glæden ved ordene, ved sammenhængen imellem tankeprocessen og det skriftlige resultat. Og netop efter en skriveøvelse som denne, går jeg i gang med dagens skrivearbejde.
Nu til den næste børnebog, der ikke er til offentligt skue. Endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tør du, Mille? 🐴 Lektør 🐴

“ Venindebøger hitter altid. Her er både veninder og heste.” & “Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek”   Mange tak for d...