søndag den 23. september 2012

Klumme – ”Bennys bukser brændte.”


Alle voksne kender Halfdans berømte ”ABC.” Min udgave af bogen er fra min egen barndom. Jeg har i denne uge forsøgt selv at skrive en ABC med benspænd. Benspændene var formuleret af vores underviser, (forfatter og leder af Forfatterskolen for Børnelitteratur) Kari Sønsthagen.

Disse inkluderede ikke blot et mord, og en morder. Der skulle også indgå mindst et navn, et firma, den indledende sætning til hvert bogstav skulle begynde med ordet, Hov og så skulle der også være præcis 17 ord pr. sætning (inkl. Hov) og helst en del ord med samme begyndelsesbogstav. Man kunne også vælge at rime. Jeg valgte dyr som mordere, og myrdede. Et enkelt valg til bogstavet A, men lidt mere krævende ved nogle af de andre bogstaver.

Det siges, at hvis man bruger 10.000 timer på noget, så bliver man relativt god til dette. Denne ABC-opgave har bestemt gjort indhug på den konto.

Når jeg læser ”Halfdans ABC” glædes jeg. Om det er fordi, jeg husker tiden som barn og tænker på alle de gange mine forældre har læst den højt for mig - så jeg husker hvert et ord, eller om det slet og ret er fordi, at netop denne ABC er så gennemført, kan jeg ikke gennemskue. Måske er det en blanding af det hele?

Vi køber et stykke barndom med "Halfdans ABC" og andre kendte værker fra den tid. Ikke fordi nyere litteratur ikke gør indtryk, men de kan ikke bringe os tilbage til barndommens trygge minder. For mig dukker flg. billeder blandt andet op, når jeg tænker på min barndom. Kokostæpper og regnbueis og flødeboller, mælkebøtter og fugabestik, grå telefon med rund skive der skulle drejes. Et gigantisk vægtæppe i orange,brune og lilla farvenuancer med børnemotiv. Min søster og jeg sammen og lugten af kattebakken i bryggerset. Orange vægge og gule skabe. En herlig barndom synes jeg selv. Man forstår godt, at man længes, lidt.

PS: Da jeg gav bogen til min gode ven, Adam, da han havde fået en søn for nogle år siden, strålede han da også. ”Jeg lærte at læse med denne her bog,” sagde han.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tør du, Mille? 🐴 Lektør 🐴

“ Venindebøger hitter altid. Her er både veninder og heste.” & “Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek”   Mange tak for d...