tirsdag den 11. december 2012

Den naturlige historie for en kage er at blive spist!

Min mand har netop afsluttet sine manuskriptforfatterstudier på Den Danske Filmskole. Et af de spørgsmål (og svar) fra undervisningen derude, som gjorde indtryk på mig, var dette fra Mogens Rukov. ”Hvad er den naturlige historie for en kage? Den naturlige historie for en kage er at blive spist.”
På sin vis er det ret enkelt. Så hvad er den naturlige handling i den historie, som jeg fortæller? Jakob Martin Strid underholdte os alle, da han fortalte om tilblivelsen af ”Den store pære.” Her vendte han Rukovs teori på hovedet.
”Det logiske er, at der kommer noget småt op af jorden. Ville det ikke være sjovere, hvis der kom noget kæmpestort op i stedet for. For eksempel en kæmpestor pære?” På den ene side, er der altså en naturlig logik for dyr, ting og mennesker, som forfatteren skal kende til, inden man eksempelvis vender det hele på hovedet.
Først skal man kende grundreglerne. Så kan man lave dogmer.
Først skal man vide, hvad en kages naturlige historie vil være. Herefter kan man følge den naturlige historie, eller vælge at gøre noget helt andet. Fx i Alan Emmins Tyggegummi-eventyr, hvor tyggegummierne netop ønsker sig, at være noget andet. Et tyggegummi drømmer fx om at være sømand.
Det er givende, at lægge et grundskema ned over sin historie for at se, om der er en reel udvikling i historien. Om det holder stik. Kim Fupz Aakeson tog os igennem sådan en gennemgang af et grundskema, i en af årets sidste undervisningsgange. Der er bare nogle grundregler, som holder hele vejen. Uanset hvilken historie man skriver!
Selvom der er stor forskel på filmmanuskripter og børnelitteratur, er der også en del ligheder. 
Første halvdel af første år på Forfatterskolen for Børnelitteratur blev afsluttet med en hel dag, hvor vi fik feedback på vores noveller. Dagen sluttede med en holdmiddag og fest. Og så fik vi vores studiekort. Aahus Universitet, Campus Emdrup.
Det bliver et ret så spændende år. År 2013. Jeg glæder mig allerede.
PS: Nogle læsere er kommet til denne blog, via søgeord som: ”Hjulkapsler til en pige”, ”Personlig vandmåler”, ”Body Care lommeletter”, ”Hvad betyder lummert?” og ”Knuder tandtråd.”
Jeg håber I fandt noget, som I ikke vidste at søgte, men som I alligevel godt kunne bruge!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tør du, Mille? 🐴 Lektør 🐴

“ Venindebøger hitter altid. Her er både veninder og heste.” & “Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek”   Mange tak for d...