Line Leonhardt

Line Leonhardt
Fotograf: Christiane Helsted Juul

onsdag den 9. juli 2014

PlotCast Benni Bødker.


Benni Bødker i PlotCast
Foto af Benni Bødker i PlotCast.
Inspiration til at skrive kommer mange steder fra.

Det kan komme, når man overhører en samtale i toget, på indkøbsturen, fra en artikel i avisen, fra rejser rundt i verden, fra andre kunstarter fx musik, kunst, teater og film. Og fra bøger.

Heldigvis fungerer jeg sådan, at jeg godt kan have noget af en personlig fest og føle at inspirationen også kommer, når jeg cykler rundt i vandet med badevinger og mavebælte på til Aquafitness - sammen med andre svømmere med (svømme)hat og (svømme)briller. Jeg "cykler" i vandet og imens mine arme kæmper med vægte under vandet og vandmodstanden gør, at jeg skal bruge en del kræfter for at komme frem, så inspireres jeg - imens jeg ind imellem griner meget højt, fordi situationen er grotesk. Vi gør det alle frivilligt. Vi ser tåbelige ud. Vi griner.
Eller når jeg løber rundt i Frederiksberg Have med min nye løbemakker. Så lytter jeg. Det er faktisk bare det, jeg gør. Jeg lytter.

Da jeg var 15 år transkriberede jeg et tv program, som min far havde hjulpet mig med at optage på vores VHSmaskine (naturligvis kom slutningen ikke med, det gjorde den aldrig, fordi der ikke var nok plads på båndet, fordi man sparede på de dyre VHSbånd og optog derfor flere udsendelser på et bånd, hvilket naturligvis betød, at der ofte ikke var slutninger med på sidste optagelse, fordi båndet var løbet ud.)

Programmet handlede om indiemusik fra Manchester. Det var på ingen måde, fordi jeg troede, at jeg skulle være forfatter, men grundet et flygtigt kys med en englænder på en campingplads i Rom, der tilfældigvis var fra Rochdale, nær Manchester. Jeg ville være bedre til engelsk og jeg nød lyden af Manchesterdialekten. Jeg lyttede og noterede - ord for ord. Præcis på samme måde, som jeg skriver i dag. Jeg lytter til min skrift - ord for ord. Det er samme fokus på lyden. Musikaliteten i sproget og så følgende: Hvad siger folk? Hvordan siger folk? Og hvem siger sådan?

Senere hen har jeg været på kursus i karakterudvikling og netop brugt den metode. At transkribere.

På en måde har det altid været sådan. At jeg lyttede for at kunne anvende det hele senere.
Jeg skal fortsat inspireres. Inspiration til at skrive kan også komme fra metarefleksive samtaler om at skrive om at skrive om at skrive.I to år kom min primære inspiration fra ugentlige lektioner på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Senere hen har jeg været til skriveworkshops i Forfatterforeningen. Jeg leder efter inspiration, og jeg opsøger det. Hvad gør andre forfattere? Hvordan gør andre forfattere?

Heldigvis er der mange, der deler ud af deres viden. Et eksempel er PlotCast, hvor Malene Kirkegaard og Palle Schmidt interviewer forfattere, der deler ud af deres erfaringer.
Denne gang er det Palle Schmidt, der interviewer Benni Bødker. Benni var jeg heldig at have som underviser på Forfatterskolen. Jeg er stadig fan af Benni.

Hvis du er nysgerrig og vil vide mere så lyt med ved at trykke på linket her.

Tak PlotCast - jeg lytter med.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar