Line Leonhardt

Line Leonhardt
Fotograf: Christiane Helsted Juul

tirsdag den 3. februar 2015

Hvermandag.dk - Inge Pedersen

Hvermandag, på en tirsdag. Tak til hvermandag.dk

ÅNDEDRÆTSTEKNIK

I nat trænede jeg til en svømmekonkurrence for piger under seksten. Men alene, uden svømmetræner. Jeg var opsat på at vinde. Jeg svømmede i en bred, uoverskuelig flod, og strømmen var imod, det var ikke som hjemme i friluftsbadet, hvor man med øjnene i vandskorpen hele tiden kan orientere sig efter baneafmærkningernes hoppende, kulørte korkstykker. Bag mig hørte jeg den tordnende lyd af et vandfald, så jeg forstod jeg var i udlandet, måske i en fremmed verdensdel, måske Australien. Men på flodbredderne kunne jeg ingen kænguruer se, ingen emuer eller eukalyptustræer, kun trapper og broer, som strakte sig langt ud i vandet. Og på en af broerne ved den nærmeste bred var der fyldt med skyskrabersvimlende høje skranker og barstole, hvor mine konkurrenter sad i farvestrålende bikinier og svingede med deres lange, solbrændte svømmepigeben, ingenting var som jeg havde forestillet mig Australien. Pigerne råbte og skålede og drak af deres kulørte drinks, mens de pegede ud på mig og grinede, som om jeg var ved at komme for sent og allerede havde tabt konkurrencen. Og jo længere jeg svømmede, jo længere og tungere blev afstandene, jo mere fortonede målet sig. Og da der med ét rejste sig en kæmpemæssig bølge, mistede jeg kontrollen over mit åndedræt og fik næsen fuld af vand. Jeg holdt op med at svømme, jeg slog omkring mig, fik krampe i benene og slugte endnu mere vand, og i et sæt vidste jeg, at min eneste redning var at begynde forfra med korkplader og svømmevinger, som da jeg var lille. Hvis jeg ikke skulle blive til en træstamme, en viljeløs genstand, som strømmen kunne gribe og føre tilbage mod vandfaldet, måtte jeg finde en ny rytme, et langsomt, afspændt glid ind i drømmen om en ny åndedrætsteknik.
Inge Pedersen, født 1936, debuterede i 1982 med digtsamlingen Leve med kulden. Seneste to udgivelser, Og halsen af en svane (2006) samt Til Amerika (2010), udgør de første to dele af en romantrilogi. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar