fredag den 6. februar 2015

Seks tips til din serie!

Merlin Mann deler ud af gode råd i forbindelse med at skrive en børnebogsserie. 
Jeg sidder selv og skriver på en børnebogsserie, og det er som Merlin siger: "med at holde tunge lige i munden." Det er med andre ord en højaktuel artikel for mig.
Tak til Movellas og Merlin. 

"Seks tips til din Serie
Af Merlin P. Mann
En serie giver dig muligheden for at komme dybere ned i dine personer og brede et langt større univers ud - men hvis læseren ikke skal miste interessen, skal du holde tungen lige i munden. Gode historier lever deres eget liv, men hvis de skal blive til en hel serie, bliver du nødt til at tæmme dem, så de ikke løber løbsk. Her er seks punkter, du bør overveje, når du planlægger en serie.

1. LET AT LÆRE - SVÆR AT MESTRE
Du har brug for et gennemarbejdet univers, hvis det skal være interessant i flere bøger - men det er mindst lige så vigtigt, at man nemt lærer verden at kende. Det er lige meget, at der er højt til loftet, hvis man allerede er snublet over dørtærsklen. Man skal kunne se sig selv i historien længe før du introducerer tusind års forhistorie. Det er også derfor Ringenes Herre begynder hos hobitterne i Herredet.

2. KARAKTERER! KARAKTERER! KARAKTERER!
Det er selvfølgelig ikke 12-taller, men mennesker vi taler om her. Medmindre man er mega-geografi- eller historienørd, så bliver man altså ikke revet med af en masse baggrundsinformation. Man vil høre om mennesker. Mennesker man kan identificere sig med og interessere sig for. Så selvom din serie skal fortælle om 13 distrikter eller syv kongedømmer, så er det personerne, der skal have dit fokus. Altid personerne.

3. PLADS TIL FORBEDRING
Serier hvor personerne ikke udvikler sig bliver lynhurtig trivielle og forudsigelige. Som en dårlig komedieserie, hvor alt ender samme sted hver gang. Den går ikke længere i bogserier. Her forventer man at både helte og skurke udvikler sig, så vi har en grund til at følge dem i lang tid. Hvis din hovedperson allerede er Power Knight #1 med alle våben og superkræfter, risikerer du at historien står stille (medmindre du lader ham miste alt - og lade historien handle om at genvinde.

4. DEN GODE BUE
Vi taler ikke om Katniss' foretrukne våben, men om en såkaldt "karakterbue". Det kalder man den udvikling en personer gennemgår i løbet af en historie. Fra "zero" til "hero". Fra "selvoptaget" til "næstekærlig". Selvom du ikke ved præcis hvad der skal ske gennem hele serien, er det vigtigt du beslutter hvilken 'bue' dine personer skal gennemføre. Og sørg for ikke at nå igennem den for hurtigt. Når en person først har fuldendt sin bue, bliver hans eller hendes historie hurtigt uinteressant.

5. DYNAMIK FRA MODSÆTNINGER
Et serie-univers skal virke levende og føles som om der sker noget, også når hovedpersonen ikke lige spankulerer forbi. Det levende - eller dynamiske - kommer som regel af modsætninger og konflikter. Derfor foregår mange serier i en verden af krig eller urolighed. Det skal også afspejle sig i personerne, der bliver meget mere levende og interessante, hvis de har naturlige modspil. Er der et ordensmenneske, skal der også være et rodehoved osv.

6. SECRET SURPRISE!
Det sværeste ved at skrive serier, er at overskue alle handlinger og personer i et langt forløb. Du kan gøre det lettere for dig selv ved hele tiden at lade der være hemmeligheder, du ikke afslører. I hvert fald ikke før du har plantet nye hemmeligheder, som kan holde læseren fanget. Og husk: overraskelser virker bedst, hvis du har plantet et lille spor i forvejen. Derfor bør du i hvert fald i grove træk tænke et par bøger frem. I serien Vildheks skal man faktisk et par bøger ind, før man helt forstår den allerførste scene.

Merlin P. Mann er forfatter til serier som Alienberg-agenterne og Taynikma. Sidstnævnte er på 18 bøger, udkommet i 13 lande og solgt i over en halv million eksemplarer. For tiden skriver han en tegneserie for DR Ultra, hvor alle seere kan komme med deres forslag til handlingen. 

Du kan læse mere om Merlin her og finde hans nye spændende tegneserieprojekt i samarbejde med DR Ultraher."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tør du, Mille? 🐴 Lektør 🐴

“ Venindebøger hitter altid. Her er både veninder og heste.” & “Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek”   Mange tak for d...