Line Leonhardt

Line Leonhardt
Fotograf: Christiane Helsted Juul

onsdag den 30. december 2015

Godt nytår 2016

En del af årets tankevirksomhed har handlet om seks (fem) punkter. 

Året begyndte med mit foredrag: “Livet som forfatter” på Forlaget Carlsen, hvor de unge forfatterspirers lærer til daglig arbejder som redaktør. Denne aften skulle de unge høre om, hvordan det er at arbejde som forfatter. Og her blev jeg hyret ind. Den ene pige skrev en mail til mig et halvt år efter foredraget. På det tidspunkt var hun elev på en efterskole, og i den forbindelse havde hun fået en opgave, der handlede om, at hun skulle skrive om hendes drømmejob. Hvordan er det at være forfatter? Det positive ved at være forfatter? Og de hårde kolde facts! Det var min hensigt at skrive et kort svar. Jeg skrev fem sider og er taknemmelig for, at hun skrev til mig. 

Billedet beskriver meget godt, hvordan det er. Det er de fem første punkter, der kører i ring. Det er når punkt fire rammer, at det er svært at være forfatter. Og menneske.

I februar blev min ungdomsroman, "Partiet" anmeldt i Poltiken, hvor Steffen Larsen i dobbeltanmeldelse, under overskriften "Fremtiden er noget møg”, roste min dystopiske ungdomsroman. Han skrev blandt andet: "Line Leonhardt har skrevet en direkte, ren og anderledes historie. Respekt." Og så kvitterede han med fire hjerter!
Der var også en fin omtale af bogen i magasinet: "Børn og Bøger" under overskriften: "Den politiske vinkel" & underoverskriften: “En værre en” om samme bog. Og min booktrailer  til "Partiet" blev lanceret den dag, der blev udskrevet valg i Danmark. Senest er "Partiet" nævnt i "Introduktion til bogsæsonen - 2015" til Centralbiblioteket.

I februar fik jeg en plads på Tegnestuen Pinligt Selskab. Det er jeg meget taknemmelig over. 

I marts blev jeg valgt ind i BU-styrelsen i Dansk Forfatterforening, hvor jeg fortsat er medlem. Arbejdet fører mig nye steder hen og jeg er ydmyg og taknemmelig og vokser med opgaven. Tror jeg.

Da min mand Palle skulle optræde på DR Ultra i år, hilste jeg på de søde folk fra DR Ramasjang. Jeg håber, at jeg en dag kan samarbejde med denne tv-kanal, som jeg holder så meget af.

I foråret fik jeg også antaget en billedbog, der udkommer i 2016 på forlaget Fahrenheit. Lige netop denne bog holder jeg meget af. Men sådan er det vist med de bøger, jeg skriver. Hver bog, har sin helt egen berettigelse. Jeg glæder mig til at se den i fysisk form i det nye år.

Da jeg åbnede brevet fra Statens Kunstfond i 2015 var jeg særligt taknemmelig. Endnu et år med støttekroner i form af et arbejdslegat til fortsættelsen af mit kunstneriske arbejde. Jeg blev så glad. Tak til Statens Kunstfond! 

Sommeren bød på fire dejlige udgivelser fra mig. To billedbøger (“La Gazzella dello Sport” & “Olivia bliver berømt”) og to bøger (sammen med medforfatter/illustrator, Palle Schmidt) i serien: “Kaos i familien” om drengen Nelson, der er opkaldt efter Nelson Mandela (“Nelson på ulvejagt” og “Nelson og zombiefødselsdagen”). Bøgerne har fået fine lektørudtalelser og jeg er stolt og glad.

I år nød jeg at være gæst på både Danmarks Læringsfestival og BogForum. Der er nu noget særligt over messer, hvor ens bøger ligger side om side med ens idolers bøger. At vandre fra forlag til forlag og se dem ligge der, at bladre og snuse og kigge og lade sig begejstre og inspirere. Jeg synes, vi har så mange dygtige børnebogsforfattere og illustratorer i Danmark. Som Lene Kaaberbøl siger, er børnebøgerne det vigtigste, fordi man simpelthen ikke når til voksenlitteraturen, hvis man ikke har været igennem børnelitteraturen. Jeg tror, hun har ret.

Året har budt på gode kurser i Dansk Forfatterforeningsregi: Blandt andet “At skrive for børn” med Hanne Kvist i august og “Hjælp, jeg er gået i stå” med Bo Skjoldborg i september og “Forfattere og oversætteres arbejdsprocess - Fra idé til bog” med Peter Bay Alexandersen, Nicole Boyle Rødtnes & Ellen Holmboe og Sarah Engell og “Indkreds dit personlige brand” med Paul Tyler i oktober. Året har bestemt gjort mig klogere og mere nysgerrig. Tak for de mange gode kurser og gode råd, som jeg har fået i årets løb fra kurser i Dansk Forfatterforeningregi.

Jeg fandt i år ud af, at der var noget, jeg havde lyst til at gøre mere af i 2015-2016 - At undervise børn og unge i at skrive. Derfor er det mig en stor glæde, at jeg i år har modtaget to legater fra fonden: “Børn og unges møde med forfattere og illustratorer” i år fra Statens Kunstfond. Dette har givet mig mulighed for at holde to foredrag og undervise eleverne i udskolingen på Arresø Skole med udgangspunkt i “Partiet.” Tak til de seje lærere og elever. Hvilke herlige oplevelser!

Fra 1. februar 2016 skal jeg undervise unge (sammen med min tidligere holdkammerat fra Forfatterskolen for Børnelitteratur, Liva Skogemann) i Forfatterspirernes Skriveklub, hvilket jeg glæder mig meget til.

I slutningen af året blev Villeby.dk solgt til Alinea.dk, hvor min billedbog: “Noas Ark II” og filmene: ”Fra skitse til bog” ligger. Så hvis man ønsker at se filmene - og læse bogen online, er det fremover via Alinea (via elevunivers.dk). Jeg er spændt på samarbejdet med Alinea i det nye år.

Årets rejser har budt på en måned i Williamsburg, Brooklyn, NY og efterfølgende en rundrejse i New England, en tur til Paris i Statens Legatbolig i Marais-kvarteret og en mini-tur til London med min familie. Og imens jeg intet nævner om verdens tilstand her, ved jeg, at der altså også er brug for børnebøger. Måske især netop nu!
2015 har på alle måder været et fantastisk. Jeg glæder mig til 2016! Jeg håber, at jeg glider hurtigt igennem punkt fire næste år og holder længere pauser ved punkt et. 

Godt nytår!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar