søndag den 15. januar 2017

Interview i Lokalavisen Østerbro

Interview i Lokalavisen Østerbro d. 5. januar 2017

"Samarbejde om Grise i Krise.

Læs artiklen her: 

Eller her:

Børnebog. Der er humor i både ord og tegning, og de voksne får også noget med hjem, hvis de læser børnebogen “Grise i Krise” højt.  
 
Af Nanna Boye
Foto: Dan Møller
 
- Bibliotekerne siger, at bogen er velegnet til de fem til niårige, men jeg vil nu sige fem til 99 år, siger Line Leonhardt, og noget er der om det, for voksne får også meget med hjem, når børnebogen “Grise i krise” læses højt. 
Børnebogsforfatter Line Leonhardt har skrevet en munter børnebog, hvor grise er i centrum. Bogen er illustreret af hendes mand, Palle Schmidt. 
Og det er ikke første gang, de to får gode idéer sammen.  Deres to børn, 10-årige Ella og syvårige Laura er også vigtige i bogprocessen.
- Det gode ved børn er, at de ikke er høflige. De er ærlige og kontante, og jeg lytter til dem. 
- Det samme gælder, når jeg er ude og læse op, undervise forfatterspirerne  eller holde foredrag, forklarer Line, der er uddannet lærer, men udelukkende arbejder som forfatter, foredragsholder og underviser. 
 
Hygge i Hørmestrup
“Grise i Krise” er en humoristisk og anderledes billedbog med mange muntre ordspil.
Samtidig kan voksne få en god snak med de lidt ældre børn om alt fra dyrevelfærd og ytringsfrihed, så bogen er både tankevækkende og morsom.
Den handler om Big Joe, der bor i Hørmestrup og lever af at slagte grise. Han er vild med squaredance og drømmer om at få råd til at åbne Big Joe’s Dance Studio.
En dag styrter hans stald sammen, alle grise er døde, og han må starte helt forfra med ny stald og grise.
Nu vil Big Joe sørge for så gode forhold som muligt. 
Vidt forskellige svin kommer med ønsker, lige fra særskilt spiseafdeling og ordentlige badeforhold til musik.   
Nu tales der om frihed, retten til at overleve, og der arrangeres svine-festivaler, alligevel klager grisene over deres forhold. 
Især grisen Ole er et dumt svin og nægter at indordne sig, og straks udbryder der konflikt mellem mand og gris.
Det hele ender dog lykkeligt med uddelingen af “De Gyldne Grisetæer”.
 
Flere lag og temaer
- Jeg lærer hele tiden nyt og holder mig opdateret.
- Det er det spændende ved at skrive, jeg bliver aldrig færdig, det er én lang rejse, og så er det også skønt at formidle og fortælle om ord og bøger, siger forfatteren og pointerer, at hun bedst kan lide, hvis der er flere lag og temaer i historierne.  
- Jeg er optaget af demokratidebat, ytringsfrihed og fællesskaber, og hvorfor det kan være så svært at blive optaget i et fællesskab.
- Jeg inspireres af mange forskellige ting i livet, hvor jeg bor og færdes, både i det nære og samfundet, og så har jeg en naturlig interesse for mennesker og psykologi. 
- Bare her i andelsboligforeningen hvor vi bor, er der også tale om det lille nære demokrati, og debatten om ytringsfrihed er aktuel igen.
- Hvis man kan sætte sig ind i andre menneskers sted, tror jeg, verden kan blive et bedre sted at være, forklarer forfatteren og fortsætter: 
- Jeg kan bedst lide, når humor og dybde forenes. Når grise - eller dyr i det hele taget - er hovedpersoner, kan jeg tillade mig lidt mere. 
- Men der er ikke en bestemt morale, fortæller forfatteren og pointerer, at den må være op til den enkelte læser. 
 
På opdagelse i sproget
- Når jeg først er i gang, kommer ordene ofte til mig. Jeg kan lide at gå på opdagelse i sproget. Det må godt være sjovt og lidt langt ude, men det må ikke være lallet, forklarer forfatteren.
Og her er et eksempler fra bogen: 
“Grise-skandalen var blevet en pinlig affære for byen.
Dit fede svin, Ole. Det går ud over os andre grise, hvis du ikke fortæller Big Joe om dine ønsker”.
Og sådan noget som fede svin, kan man jo godt skrive, når det er svin der diskuterer, men ellers går den ikke.
Grisene spiller ikke Risk, men Grisk ...
- Dyrefabler kan noget, dem er jeg optaget af. Hvis bogen var fortalt med mennesker, ville den virke alt for barsk for børn.
 
Godt samarbejde
- Vi arbejder godt sammen. Jeg skriver først og laver små notater til Palle om idéer til tegninger. Herefter har han frie hænder. “Grise i Krise” begyndte som et usynligt skelet allerede i 2009, men det er indenfor det seneste år, at bogen er blevet til noget og har taget form, forklarer Line, der allerede er i gang med næste bogprojekt. 
Hun arbejder på ungdomsbogen “BFF - Vild med Vilde” - en ungdomsbog, der handler om pigekonflikter, og hvorfor nogle lukkes ude af nogle grupper, BFF står for “Best Friends Forever”. 
Efter planen kommer bogen til foråret. Sammen skriver de Nelson-bøgerne, og her leverer Palle også ord. 
Og der skal ikke svin på bordet juleaften hos familien Leonhardt og Schmidt - heller ikke glade øko-svin, men det handler nu mere om traditioner end handlingen i “Grise i Krise” ...
 
Fakta
Line Leonhardt er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur (2014) og har foruden sine børnebøger lavet børne-tv. Desuden underviser hun unge skrivelystne i Forfatterspirernes Skriveklub under Københavns Biblioteker.  
Palle Schmidt har en række roste graphic novels bag sig, ”Blodets konkubine”, ”Stiletto” og seneste “Thomas Alsop”, lavet direkte til det amerikanske marked. Tidligere har de bl.a. udgivet børnebøgerne “La Gazzella dello Sport”, “Noah’s Ark II” og Nelson-bøgerne sammen.
“Grise i Krise” er udkomet på det lokale forlag Fahrenheit, Stockholmsgade."


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tør du, Mille? 🐴 Lektør 🐴

“ Venindebøger hitter altid. Her er både veninder og heste.” & “Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek”   Mange tak for d...