onsdag den 27. december 2017

Godt nytår 2017!


Fra mit oplæg om KIKpå Christiansborg
 sammen med Dansk Kunstnerråd
 Godt nytår 2017!

Om få dage skåler vi nytåret ind. Farvel 2017. Goddag 2018! Jeg er taknemmelig over alle de mange gode oplevelser som 2017 har budt på. Og jeg glæder mig til at se, hvad 2018 byder på. Her er lidt af hvad 2017 bød på for mit vedkommende. 

2017 begyndte med en uges skriveophold på Hald Hovedgaard i Hovedhuset i januar måned hvor forfatter, Dorte Schou og jeg fik redigeret vores fælles YA roman “Shithole” færdig. Bogen udkommer i februar, 2018. Og det var været en fantastisk rejse at skrive en roman sammen. 
Året har budt på en del udgivelse af mig, og det er jeg taknemmelig over har kunnet lade sig gøre takket være de bedste redaktører, betalæsere og skønne forlag, der alle har være medvirkende årsag til dette. 

Seks forskellige bøger. Fra sjove højtlæsningsbøger, til YA romaner til realistiske bøger til piger i 10-13 års alderen, til en letlæs-bog om at være veninder. Emner og format har været vidt forskellige, men fælles for alle bøger er, at jeg har været så glad for, at de historier kom ud i verden. Her er de nævnt i den rækkefølge, de udkom. 

1. “BFF - Vild med Vilde” (illustreret af Jan Solheim) på Forlaget Alinea 
2. “Nelson i Rom” (sammen med & illustreret af Palle Schmidt) på Forlaget Calibat 
3. “Jagttegn” på Forlaget Calibat (forsiden lavet af Palle Schmidt)
4. “Hul igennem” på Forlaget Calibat (forsiden lavet af Palle Schmidt)
5. “Nelsons jul” (sammen med & illustreret af Palle Schmidt) på Forlaget Calibat 
6. “Ellen og dramaskolen” (forsiden lavet af Imperiet) på Forlaget Alvilda

Jeg fik i foråret 2017 tildelt et arbejdslegat fra Statens Kunstfond til fortsat kunstnerisk virksomhed. Jeg er taknemmelig og lykkelig for ordene: “til fortsat kunstnerisk virksomhed,” der fulgte med legatet. TAK!

Jeg var i foråret til Open Call hos Dansk Kunstnerråd og fik via ansøgning, og derefter samtale, jobbet som “Kunstner i Klassen” - Dansk Kunstnerråds pilotprojekt KIK, og var derfor i efteråret 2017, i uge 39 og 40 i Thisted Kommune på Hurup og Tingstrup skole. Jeg er ærligt talt utroligt stolt af de elevers indsats i de uger. 
Seks forskellige 7. klasser på to forskellige skoler skrev vidunderlige tekster og arbejdede intensivt med dramatisering af valgfri scener fra min YA roman: “Jagttegn.” Det var en stor fornøjelse og en kæmpe oplevelse. Jeg kommer gerne igen til Thisted.
I forbindelse med Kunstner i Klassen blev jeg spurgt om jeg havde lyst til at deltage med et oplæg i Christiansborgs Fællessal, hvor jeg i samme omgang blev jeg interviewet til Eftermiddag P1

Igen i år har jeg holdt skriveværksted på Mosede Fort i Greve Kommune. Mosede Fort er et fantastiske museum om 1. verdenskrig - 1914-1918. Det var et skønt samarbejde med museumsformidler, Louise. Noget jeg helt sikkert vil sige ja til en anden god gang. Og jeg er da også ved at have styr at kunne huske hvilket land, der hører sammen med hvilket flag. Der er nemlig sket en del på det område. De smukke gamle europæiske flag fra 1918 ligner nemlig slet ikke de flag, vi kender i dag. Jeg nyder, når Louise fortæller om hvordan 1. verdenskrig begynder, og står for den historiske del af programmet. Hun er en fantastisk formidler. Og jeg anbefaler alle familier at tage en tur på dette museum og få en guidet tur. 

Jeg holdt også en ForfatterCamp i sommerferien på Birkerød Bibliotek, som en del af kommunens tilbud. Og der var mange børn, der deltog i de fem dage, hvor ForfatterCampen varede. Lykken er at være med at til se andres skriveprocess blomstre - og det skete i den uge. Tak til Linda, der er meget sød og vidende bibliotekar og som sørgede for alt i den forbindelse. 
Det var en skøn uge i sommersolen (vi legede i haven i pausen, så lidt sol fik vi.) Jeg kommer også gerne igen på Birkerød Bibliotek.

Ligeledes har året også budt på skriveundervisning i Forfatterspirernes Skriveklub, hvor jeg afsluttede min femte sæson.  I år var en af mine elever igen sin lokalavis, Bryggebladet, imens en anden elev var i praktik hos mig, og en tredje elev brillierede med sit “Tribute to - SKAM -digt” på DR. Jeg elsker at være med at få forfatterspirerne til at vokse. Jeg gentager mig selv, men det gør mig bare så glad, når der er hul igennem hos de unge. 
Tak, fordi jeg, sammen med min uv-makker, Liva, er blevet forlænget endnu en sæson på Rodosvej i Bibliotekshuset. Vi planlægger i begyndelsen af januar den næste sæsons spændende undervisning, hvor der allerede er forlagsbesøg på programmet for de unge. Det er skønt at være to til at planlægge semesterets gang og Liva og jeg nyder altid den sidste gang, hvor vi deles om undervisningen - og hvor vi har indført quiz med bogpræmier. Tak til Helle, der er vores lokale bibliotekar - og fra denne sæson også tovholder på projektet og som altid sørger for, at vi alle sammen har det godt om tirsdagen på Rodosvej. 

Jeg har også fået et nyt hold forfatterspirer på Forfatterskolen for unge i Ringsted. Her er undervisningen en del af udskolingen, nemlig et valgfag. Eleverne er fra 7. - 9. klasse, og det er skønt at komme rundt i landet - og se andre biblioteker og møde de unge mennesker lige der, hvor deres hverdag er. Jeg glæder mig til forårets undervisning. Tak til Malene, der er bibliotekar i Ringsted og som altid sørger for, at der er styr på det hele. Inkusiv utrolig dejlig sandwiches.

I sommerferien havde min mand og jeg søgt om to ugers ophold på Hald Hovedgaard i Smedehuset, til bl.a. at færdiggøre vores julebog: “Nelsons jul”, som vi har skrevet sammen - og som Palle derudover tegner til. Vi havde vores piger med og det var en stor glæde at se dem være sammen med de andre forfattere på Hald, der var så søde mod vores piger. Laura og Ella fik ret mange (forfatter)venner. 

Året bød på anmeldelser af nye bøger. Her er nogle eksempler:

Ellen og dramaskolen:
"Det er en fin bog for de piger, som kan lide at læse om den svære veninderolle og måske også går rundt med lidt stjernedrømme i maven. Bogen skildre præcist de intriger og mekanismer , som der kan være i en pigegruppe, men fortæller også ret realistisk om, hvordan det er at gå på netop Eventyrteatrets dramaskole. En hurtig læst roman som kommer omkring mange forskellige følelser på kort tid... En bog som målgruppen vil sluge og nyde. Jeg anbefaler den bredt til både børnebiblioteker og plc." (Citat fra lektør)Nelsons jul:
“En sjov og vedkommende historie, om en ualmindelig almindelig familie med livlige børn. Serien om Nelson fungerer godt som højtlæsning, men kan læses af børnene selv fra ca. 10 år. Anbefales til folkebiblioteker og plc.” (Citat fra lektør)

"Anbefales 100% til sjov højtlæsning for hele familien mens vi venter på jul (og så kan vi jo godte os over at vi hverken har lus eller brændt andesteg) eller selvlæsning fra omkring 7-8 år. Men højtlæsning er klart hyggeligst." (Bibliotekat) 

“Nelsons jul” af Line Leonhardt og Palle Schmidt er en herlig julebog, der meget ulig andre bøger hverken tæller ned eller omhandler dagene op til jul. Det hele foregår 24/12, hvor hele decembers forberedelser skal eksekveres; og det gerne til perfektion. Det kan være en kunst i sig selv, men når Leonhardt og Schmidt gør det med charme, humor og glimt i øjet, så er det svært ikke at grine med. For hele familien.
Læs “Nelsons jul”, hvis du: søger en sjov julebog til 5-10-årsalderen, er vild med Vitello- og Villadsbøgerne, er barn og gerne vil læse en god julebog selv. Nelson er bare herlig. Og hans familie er elskelige. Selv mormor er nem at holde af. Næsten. Jeg tænker, at det årets oplæsningsbog i skolen." (Bogoplevelsen)

"Som børnebibliotekar burde jeg nok have læst Vitello og Villads, men det har jeg ikke - endnu! Det bliver et af mine nytårsforsætter. Jeg er dog ret sikker på at Nelson minder om de to og jeg håber virkelig at han bliver så kendt som dem. Der er en humor som både er for de store og små. Der er en historie mellem linjerne som nok mest de voksne vil fatte, men så får de også noget ud af at læse bogen, udover den gode historie." (Line Dalbro, Mine forestillinger om paradis, blog).

Hul igennem: "Vurdering: "Fin nutidig letlæst ungdomsroman til især drenge om drømme, rockmusik og kærlighed i et enkelt og ligetil sprog." Andre bøger om samme emne: "... men er det letlæste ungdomsbøger man går efter kan forfatterens letlæste roman "Partiet", 2014, om venskaber og ideologier fint læses..." Til bibliotikaren: "Nutidig letlæst ungdomsroman, som anbefales anskaffet til folkebiblioteket og PLC ifht. de ældste klasser." (citat fra lektør)"

"Leonhardt skriver godt. Virkelig. Specielt slutscenen er magisk. Man kan fornemme den krispe decemberluft, se ånden, der pulserer ud af drengenes munde, høre deres glædeshyl og lugte cigaretrøgen. Og man får lyst til at drikke billig gin-vodka sammen med dem for at fejre deres første gig. Hurra for det. “Hul igennem” er en klassisk Fupz-fortælling ... Det er, som har Leonhardt fulgt en Fupz-opskrift, der tidligere har resulteret i “Pragtfuldt, Pragtfuldt”... Men det skal ikke på nogen måde være en kritik af Leonhardt – tværtom. For hun mestrer opskriften til perfektion og tilfører sit eget præg, så bogen får lov at stå stærkt alene. Dirrende af vigtighed, humor og sprogligt overskud. Det er i sandhed en god bog til undervisningsbrug. Den er kort, den er vedkommende og der er fortolkningsmuligheder. Så behøver dansklæreren faktisk ikke mere for at lykkes med litteraturlæsning i selv de mest læseforskrækkede klasser." (Bogoplevelsen)

Jagttegn: “(Jagttegn) er "for unge, men også voksne læsere af humoristiske bøger.” Lektøren giver en fin og præcis beskrivelse af handlingen og anbefaler desuden bogen til bibliotekerne. I vurderingen står: "En kort bog fyldt med underspillet sort humor. Moderens evindelige hypokondri var på samme tid absurd morsom og ret sørgeligt. Faderens manglende måde at kunne aflæse sin søns ønsker og behov ligeså." Andre bøger om samme emne: "Ringtved: "Kings of Jutland" & Loes: “Doppler.” (Lektør)

“Den er hurtigt læst grundet sin størrelse men med en barsk humor og ironi blandet med alvor, der gør at den absolut ikke er hurtigt glemt.” (Bibliotekat)

“Med sine knap 100 sider, letlæselige sprog, humoren, alle de tomme pladser og identitetskvalerne hos Johnny er bogen i sandhed en bog, der egner sig til undervisningen. Line Leonhardt har humor, men hun har også format. Og det viser hun i “Jagttegn”. (Bogoplevelsen)

“Det er en historie der ikke er særlig rar at læse, men det gør den ikke mindre vigtig at læse. Jeg tror både unge og voksne kan lære noget af den.” (Line Dalbro, Min forestilling om paradis, Bogblog)

"Ind i mellem har man bare lyst til at grine, og så kan en bog fra listen her måske hjælpe. Her finder du skæve, satiriske og søde bøger skrevet efter 2010, som forhåbentlig får smilet frem." (Litteratursiden, "Til grin" - listenaf bibliotikar, Jette S. F. Holst).

Nelson i Rom: “Jeg tænker, at Nelson bøgerne kan gøre sig som oplæsningsbog, når man er færdig med Villadsbøgerne og mangler samme type bog til de lidt større børn. De fungerer også som selvstændig læsning. Ethvert barn bør kende Nelson på samme måde, som de kender Villads, Vitello og Emil.” (Bogoplevelsen)

“Det var en fornøjelse at læse Line Leonhardt Nelson i Rom højt for mine drenge. Udover at den var nem at læse højt, var den spækket med humor for både børn og voksne. Der var passager, hvor vi alle korsede os over Nelsons uheld, og andre hvor vi heppede på, at det skulle lykkes for ham. Især i jagten efter guldægget, som helt sikkert vil inspirere alle Pokemon GO børn og voksne til nye eventyr.” (Bogblogger)

"Det er en dejlig, vedkommende og sjov fortælling. Til bibliotikaren: "Anbefales bredt og varmt til alle børnebiblioteker og PLC.” (Lektør)

“Den er fortalt morsomt og rammer plet med at beskrive både børn og voksne. Naturligvis lidt overdrevet. Det er jo derfor det er sjovt.” (Bibliotekat)

BFF - Vild med Vilde: "BFF - vild med Vilde" beskriver meget fint den konflikt, som kan komme i et venindeforhold, når der begynder en ny pige i klassen. Mange piger vil helt sikkert kunne identificere sig med bogens Emma. Gad vide om der ikke kommer en fortsættelse? Historien er godt fortalt og illustrationerne taler til læseren. Til bibliotekaren: Anbefales indkøbt til de læsehungrende piger, som er kommet godt i gang med læsningen.” (Lektør)


Året har også budt på rejser med min familie. Jeg er særligt taknemmelig for følgende begivenheder. At kunne tilbringe to uger i Paris ved juletid. En vidunderlig rejse i det bedste selskab sammen med Palle og pigerne <3.

I 2018 glæder jeg mig til udgive flere bøger og til at deltage i New Dehli World Book Fair i Indien med 1,5 millioner besøgende og deltagelse af over 30 lande. Årets tema er europæiske bøger og min mand, Palle Schmidt er inviteret derned. Han skal blandt andet læse højt af “Noas Ark II,” som jeg debuterede med i 2009 på Politikens Forlag og som forefindes i en online engelsk udgave. Jeg deltager og medbringer den og andre af mine egne værker til spontane møder med agenter og redaktører. Ind imellem falder der en appelsin ned i ens turban. Tænk sig. I 2018 skal jeg sætte mine fødder på flere lande, jeg aldrig har før har besøgt. Bye bye Copenhagen. Hello India. 

Derudover glæder jeg mig til at at tilbringe to måneder i foråret i Canada med pitstop i både USA og på Island. Jeg glæder mig og er meget taknemmelig over alt det fremmede der venter derude. Jeg tror på, taknemmelig er vejen frem. <3

Næste år begynder med endnu en bogudgivelse om at miste. Mere om den i 2018.

Som der står på min Martin Bonde Mogensens væg inde på Kropsinstituttet, hvor jeg ind imellem hjælper med lidt betalæsning af deres rejsekataloger: “If you can dream it, you can do it.”

Godt nytår!
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tør du, Mille? 🐴 Lektør 🐴

“ Venindebøger hitter altid. Her er både veninder og heste.” & “Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek”   Mange tak for d...