mandag den 31. december 2018

Godt nytår 2018!


2018, Året der gik
Bøger og artikel, der er udkommet i år

Året har budt på nogle udgivelse af mig, og det er jeg taknemmelig over har kunnet lade sig gøre takket være de bedste redaktører, betalæsere og skønne forlag og private firmaer, der alle har være medvirkende årsag til dette.

Her er de nævnt i den rækkefølge, de udkom.
“Tager Bedste en taxa til himlen? (Begravelse Danmark), 2018
“BFF - Vilde er bange.” Forlaget Alinea (Illustration: Jan Solheim), 2018
“Skildpadden, der ville bestige Mount Everest” Forlaget Calibat (Illustration: Thomas Hjorthaab), 2018
“De uovervindelige - Apache” Forlaget Elysion (Illustration: Flemming Schmidt), 2018
“De uovervindelige - Dinotopia” Forlaget Elysion (Illustration: Flemming Schmidt), 2018
Artikel: “Tænk, hvis man kunne blive oversat til Hindi?” trykt i bladet “Forfatteren” nummer 3, september, 2018E-Bøger

I år har jeg også fået udgivet en del e-bøger på Forlaget Avanti. Det drejer sig om flg. titler: Jagttegn, Hul igennem, Nelson i Rom, Nelsons Jul, Grise i Krise. Palle har lavet forsider til Jagttegn og Hul igennem og har desuden været medforfatter på Nelsons jul og Nelson i Rom, som har derudover har illustreret ligesom han også har illustreret Grise i Krise.

E-lyd-bøger
Ligeledes udkom et par lydbøger i år. BFF Vild med Vilde (indlæst af Lea Baastrup Rønne) og Jagttegn (indlæst af Jesper Bøllehuus)

2018 begyndte med at Palle og jeg var inviteret til New Dehli World Book Fair i Indien med 1,5 millioner besøgende og deltagelse af over 30 lande. Årets tema er europæiske bøger og min mand, Palle Schmidt tegnede blandt andet, imens jeg læste højt af billedbogen, Noas Ark II, som jeg debuterede med i 2009 på Politikens Forlag. Jeg medbragte egne værker til spontane møder med agenter og redaktører. Opholdet blev støttet med et rejselegat fra Statens Kunstfond. Jeg skrev en artikel om opholdet, der efterfølgende blev trykt i Dansk Forfatterforenings medlemsblad, Forfatteren. Læs eventuelt artiklen: “Tænk, hvis man kunne blive oversat til Hindi?” her.

Min billedbog, Tager Bedste en taxa til himlen? udkom i årets første måneder. Bogen er mit første bestillingsarbejde fra et firma. Jeg var glad for samarbejdet med alle ansatte, der medvirkede til at bogen blev så fin, som den gjorde fra Egmont Content Marketing og Begravelse Danmark. Vi blev interviewet ifbm Tager Bedste en taxa til himlen? på DR2 Dagen. Hvis du vil se udsendelsen så er her et link. I studiet var også Mogens Balling, direktør for Begravelse Danmark og Preben Engelbrekt, direktør for Børn Unge og Sorg. Ligeledes var Tager Bedste en taxa til himlen? i P1. Lyt til interviewet med Mogens Balling her.Ligeledes stillede jeg op sammen med Jørgen Thorup, formand for Dansk Kunstnerråd, i Kulturen på P1 for at fortælle om Dansk Kunstnerråds pilotprojekt, Kunstner i Klassen / KIK.Hvis du ikke fik hørt indslaget, så kan du høre det her via dette link. Jeg var så glad for, at være med i de to uger på Tingstrup skole og Hurup skole som kunster i de seks 7. klasser på de to skoler i efteråret, 2017. Kunstner i Klassen er et projekt, som jeg er glad for at være ambassadør for. Og jeg stiller gerne op i P1 en anden god gang.I foråret holdt jeg et foredrag på Gerbrandskolen i Kbh S, hvor jeg fortalte fire 5. klasser om min billedroman, Klubben. En vidunderlig dag hos nogle virkeligt engagerede lærere og nogle utroligt skønne børn. Dette blev støttet af Statens Kunstfond. Ligeledes holdt jeg et oplæg på Skolen på Islands Brygge, der havde forfatteruge. Mit oplæg var for alle 7. klasser på skolen og tog udgangspunkt i min YA roman: Jagttegn. Et skønt samarbejde mellem lærergruppe og mig. Det her med kunstnere i folkeskolen kan altså virkeligt noget, synes jeg.I sommeren havde jeg en uges legatophold på Hald Hovedgaard i Hovedhuset i juni måned hvor forfatter, Annie Bahnson, Dorte Schou fra Forfatterskolen for Børnelitteratur 2012-2014 (#håld12) og jeg havde planlagt lidt fælles skrivetid sammen. Ligeledes havde jeg søgt om et legatophold uge på Hald Hovedgaard i Kapellet til hele familien, så Palle og jeg kunne skrive endnu en Nelson-bog. Denne gang er det nummer fem i serien.I sommerferien i uge 29 holdt jeg skriveworkshop på mit vidunderlige lokale bibliotek: Frederiksberg Hovedbibliotek og bibliotekar, Anne Mette Erbs i anledning af Sommerbogen 2018.
To fantastiske dage i godt selskab, hvor børnenens små bøger efterfølgende blev udstillet på biblioteket i samarbejde med Palle Schmidts forside-workshop blev der tegnet helt fantastiske flotte forsider. Ligeledes har året også budt på skriveundervisning i Forfatterspirernes Skriveklub, hvor jeg afsluttede min sjette sæson. Tak, fordi jeg, sammen med min holdmakker fra Forfatterskolen for Børnelitteratur, Liva Skogemann (#håld12), er blevet forlænget endnu en sæson på Rodosvej i Bibliotekshuset på Amager.
Vi planlægger i begyndelsen af januar den næste sæsons spændende undervisning. Det er skønt at være to til at planlægge semesterets gang og Liva S. og jeg nyder altid den sidste gang, hvor vi deles om undervisningen - og hvor vi har indført quiz med bogpræmier. Tak til Helle Meldgaard og Stine Hoffmeyer, der er vores lokale bibliotekar - og fra denne sæson også tovholder på projektet og som altid sørger for, at vi alle sammen har det godt om tirsdagen på Rodosvej. Tak til Statens Kunstfond for at støtte Forfatterspirernes Skriveklub. I år har jeg som noget nyt undervist på Ringsted Bibliotek under Forfatterskolen for unge i Midt- og vestsjællands kommune. Det har været en stor rejse. Stolt var de fire piger, da året blev afsluttet med at deres novelle kom i bogen og de derved fik en af deres egne historier i bogen: “Kornmod.”
I år har jeg igen været underviser på et hold forfatterelever på Ringsted bibliotek, der har valgt dette som valgfag i udskolingen, og her har jeg igen haft en forrygende samarbejde med bibliotekar, Malene Køhler-Johansen og leder, Anders Clausen. Foruden eleverne fra valgholdet i Ringsted, har jeg også undervist et talentspirerhold, på Akademi K, der er et nyt tiltag via Musik- og Kulturskolerne i Ringsted. Her takker jeg for samarbejdet med lærerteamet, der underviser i de andre linier: Scenekunst, Billedkunst, Musik, Elektronisk musik og leder, Jacob Brandt Jensen.

I efteråret holdt jeg et foredrag på Herlev Privatskole, hvor jeg fortaltemellemtrinnet om min billedroman, Klubben og min realistiske roman til piger mellem 10-13 år: Ellen og dramaskolen. Senere på dagen holdt jeg oplæg om YA-romanerne: Jagttegn & Hul igennem. Dette blev støttet af Statens Kunstfond. Ligeledes var jeg på besøg på Ingstrup Trivselsskole- og børnehave i Løkken. Her læste jeg Skildpadden der ville bestige Mount Everest og arbejde med dyretegninger med de yngre elever, imens de større elever arbejdede med temaerne i Klubben. Dette blev støttet af Statens Kunstfond.

I uge 45 var jeg Huskunstner på Sydskolen i Vig under Odsherred Læse- og litteraturfestival. Det blev en herlig uge, hvor eleverne i 2. og 3. klasse arbejdede med temaet venskab ud fra mine fire bøger om dette: Apache, Dinotopia, BFF Vild med Vilde og BFF Vilde bliver bange.


Foråret bød på et opmuntringslegat fra DsF og DFF og efteråret bød på et arbejdslegat fra Autorkontoen. Mange tak for det. Legaterne er to ud af i alt fem modtagne legater i år. De tre andre kommer fra Statens Kunstfond fra puljerne: rejselegat, børn og unges møder med forfattere og illustratorer. Jeg er ydmyg og taknemmelig.
 

Året bød på anmeldelser af nye bøger. Her er nogle eksempler:BFF Vilde bliver bange, Alinea:
“Rigtig god og realistisk historie om veninder, og det at turde vise sine svage sider.”

“Illustrationerne er super fine og meget motiverende for læsningen”

“Stor anbefaling til både PLC og folkebibliotek.” (Lektør 23/10 2018)


Vi, De uovervindelige - Apache & Dinotopia, Elysion:
"Vurdering: To små bøger som både handler om indianere og dinosaurer, men nok i virkeligheden mest handler om at gå i skole, være venner og uvenner og være jaloux på pigen, der tager ens bedste vens opmærksomhed, altså helt dagligdag problemer, som læseren kan identificere sig med. Til bibliotekaren: Anbefales indkøbt til PLC og folkebibliotek" (Lektør d. 12/9 2018)

"Titlen: Apache: Kampen ved floden signalerer kraftigt, at det er en historie om indianere – og det er det selvfølgelig også, men det er lige så meget en historie om venskaber og problemer i disse venskaber, familieforhold – og ikke mindst at gå i skole. Det er emner, som alle børn vil kunne relatere til – og jeg er sikker på, at de fleste børn uanset køn vil kunne identificere sig med Max og Pelle... Apache: Kampen ved floden er en spændende historie, som jeg tænker, at børnene vil have svært ved at slippe, når de først er begyndt." (4/5 stjerner fra Bechs Books 16/10 2018)

Skildpadden der ville bestige Mount Everest, Calibat"... Skildpadden der ville bestige Mount Everest" der er en tænksom og tankevækkende historie til hele året... Line Leonhardt pjatter ikke. Det er alvor, når små menneskebørn og dyr påtager sig umulige opgaver. Sebastian ved ikke hvorfor han gør det, men han ved, at han skal.. Derfor bliver billedhistorier til et tidløst eventyr med alvor og morale... Det er et hyggeligt bekendtskab med en lille fyr som vil frem og op. Og som bekendt vinder skildpadden i sidste ende. Det ved vi fra eventyrene" ( 💛💛💛💛/6 Steffen Larsen i Politiken d. 5. november 2018)

Hvis du trænger til en hyggelig billedbog, der giver stof til samtale og eftertanke - for hvor meget kan vi egentlig selv som mennesker? - så er det her et godt bud på en bog du kan læse. Hvis du bliver hooked på Lines skrivestil, har hun heldigvis skrevet meget mere man kan give sig i kast med! (⭐⭐⭐⭐/6 hos Mine forestillinger om paradis v/ Line Dalbro d. 30. oktober 2018)

"Historien om Sebastian er en fin fortælling, der kommer i berøring med døden, mod, savn og selvtillid. Den er i fin højde med de mindre børn – ca. 3-7 år." (💛💛💛💛/6 hos Bognørden d. 24/10 2018)

"Skildpadden der ville bestige Mount Everest er en super fin billedbog om at nå sine mål og med det fine underbudskab, at det kræver at man har vilje, men også at man får hjælp. Ingen skildpadde er en ø og ingen når til tops uden hjælp.... Billedbogen udkommer d. 18/9 og anbefales absolut til højtlæsning og samtale fra ca. 4 år." (Bibliotekattens bøger 9/9 2018)

"Det her er børnebøger, når det er bedst. Du må ikke snyde dig selv for denne skønne læseoplevelse. Både børn, unge og sågar voksne kan få glæde af den smukke fortælling, som handler om at tro på sig selv, at stræbe efter det, som man drømmer om, og ikke give op, når det er allersværest. Budskabet står så smukt skrevet mellem linjerne og samtidig er historien formidlet godt til målgruppen." (⭐⭐⭐⭐⭐/6 fra Eva Lucia d. 14/9 2018)

"Jeg vil som nævnt anbefale denne bog ret bredt. De små børn får en god fortælling, der er fyldt med flotte illustrationer af en masse dyr. For det ældre barn er det en stærk fortælling om at miste, og få noget positivt ud af sin sorg. Og for den voksne er det vanskeligt ikke at blive berørt af bogens klare budskab om at man kan, hvad man vil, bare man tager ét skridt ad gangen." (Mit Bogskab d. 16/9 2018)

"Pointen om, at man kan, hvad man vil er vigtig og aktuel for børn, og det er alt sammen bundet sammen i en sød og god historie." (Bogblogger d. 18/9 2018)

"Den rørende historie er sammen med de fantastiske, udtryksfulde billeder både helstøbt og velfortalt." (Maibritt Lindblad, Bogvægten d. 11/10 2018)

Hul igennem, Calibat:"#bibliotekatlæser : #huligennem er et ret charmerende, til tider morsomt og genkendeligt portræt af en gruppe unge i provinsen. De drikker øl (det er de ret gode til) og spiller i et band (det er de ret dårlige til). Men de har det sjovt og har det relativt ukomplicerede venskab man har, når det aldrig var en beslutning at blive venner men noget man blev fordi man boede i nærheden af hinanden, samtidig med at de også irriterer hinanden af samme årsag.

Omfangsmæssigt er det nærmere en novelle end en bog og det gør den perfekt til unge der ikke trænede eller ivrige læsere." (⭐⭐⭐⭐/5 stjerner hos Bibliotekat på Goodreads + citat fra Instagram d. 24.7.18)"Line Leonhardt kan skrive både til børn og unge læsere og det er jeg imponeret over. Ikke alene fordi historierne hun har skrevet er meget forskellige, men også fordi sproget er meget varieret - man kan ikke skrive i helt samme stil, til børn og unge. Sproget i Lines ungdomsbøger er hårdere og mere råt, og det passer rigtig godt til de historier hun skriver. I "Jagttegn", som også er en barsk historie, er sprog og fortælling ikke for sarte sjæle. Hun kan - ligesom Fupz - skrive råt og ærligt, om de ting vi ikke snakker om. Om når det hele går helt ad helvede til og om de lidt sølle eksistenser. (⭐⭐⭐⭐/5 hos Mine forestillinger om paradis 23.4.18)Jagttegn, Calibat:
"Jeg var ret imponeret over Line Leonhardts sprog og den meget anderledes historie, hvor der stadig er mange følelser, tematikker og også eksistentiel krise på spil. Det er god realistisk YA og selvom det stadig kan gøre ondt indeni, så er denne udgivelse vigtig. Ærligt talt, så giver den dig ikke en feel good-stemning og plot er råt, hårdt og lige på, men den kan anbefales, for mange unge kæmper med samme tematikker som Johnny." (⭐⭐⭐/5 hos Eva Lucia d. 13.2.2018)Nelson i Rom, Calibat:
"Nelson i Rom af Line Leonhardt: I den lidt lettere ende er historien om en familie, der takket være deres lidt for opfindsomme knægt har været utroligt mange strabadser igennem. I denne bog følger man dem på en ferie i Rom, hvor alt går galt. De voksne vil helst kigge på ruiner og gamle sten, men Nelson og lillebror vil hellere jagte æg med deres nye app på mobiltelefonen. En bog der kan få både voksne og børn fra cirka 6 år til at grine højt. Og som en ekstra bonus findes den også på eReolen." (Trine Færge Haurits Nielsen, bibliotekar på Silkeborg Bibliotekerne 29.6. 2018

" Selvom 10-årige Nelson og hans familie i bund og grund er mere almindelige end almindelige, så går tingene bare aldrig helt som planlagt i deres familie - hverken når de tager på ferie i vandland, på ulve- jagt eller når Nelson inviterer hele klassen til zombiefødselsdag, uden at hans mor ved noget som helst om det. Bøgerne om Nelson er sjove og genkende- lige højtlæsningsbøger om en familie, der altid får rodet sig ud i situationer, der ender lettere kaotiske. Fra 6 år. KAOS I FAMILIEN anbefales af Lillebælt bibliotekerne i magasinet BIBLIOTEKSMAGASIN 2018:1, januar 2018.”

"KAOS I FAMILIEN, der handler om Nelson og hans familie. I den her er de så i Rom... Den er rigtig sjov, simpelthen fordi den omhandler de her hverdagssituationer som måske lige blive karikeret derud, hvor det får det humoriske tvist, men alle kan genkende et eller andet... Den kan fungere som højtlæsning eller som selvstændig læsning... Så den er også rigtig nem at tage fat på. De er rigtig sjove. Line Leonhardt & Palle Schmidt har co-skrevet den. Og som lige har været i Indien til World Book Fair... De er altså også et rigtigt dygtigt par." (Citat fra samtale mellem Julie Arndrup & Bibliotekat i Børnebogcast, januar 2018)

"Jeg var flad af grin, da jeg læste Nelsons jul og derfor fik jeg lyst til at læse mere af denne serie, som er skrevet af Line Leonhardt og Palle Schmidt. Det er gode historier med skarpe og humoristiske dialoger, som både børn og voksne kan underholdes af. Og dette gælder også i forhold til Nelson i Rom." (Eva Lucia, marts 2018)

"Line Leonhardt skriver i børnehøjde uden moraliseren. Nelson og Malthe er helt almindelige børn med ringe tålmodighed og med helt almindelige forældre, der også keder sig over turistkøer og al for megen ventetid." (Bodil Christensen, Bogbotten, januar 2018)

Jeg er i 2018 blevet interviewet til: Skalvilege.nu. Læs interviewet på Skalvilege.nu 
Ligeledes læste jeg højt af Skildpadden der ville bestiger Mount Everest til Børnelitteraturen samler ind på Borups Højskole og til Lille bogmarkedsdag på Kulturstationen i Vanløse.

I år lavede Palle Schmidt og jeg en konkurrence, hvor man kunne vinde 24 af vores bøger i december måned. Tillykke til Gladsaxe skole, der var den heldige vinder ;)

I år var jeg også på MasterClass med Erlend Loe. Tak til Dansk Forfatterforening for at give mig den mulighed.
Året har også budt på rejser med min familie. Jeg er særligt taknemmelig for følgende begivenheder. At besøge Indien sammen med Palle. Og at kunne tilbringe to måneder i foråret i Canada med pitstop i både USA og på Island. En vidunderlig rejse i det bedste selskab sammen med Palle og pigerne <3

I efteråret var jeg elev på Gladiatorskolen sammen med min forfatterkollega, Dorte Schou. Det var tre fantastiske måneder i godt selskab med alle andre medforfattere. Tak til Jacob Sandvad for at inspirere os hele vejen igennem frem til den store oplæsningsaften, der afsluttede forsløbet.

Også tak til alle der inspirerer mig hver eneste dag.

En særlig tak til Forfatterskolen for Børnelitteraturs hold 12-14 (#håld12). For mange grin igennem året, for betalæsning, gode råd, oplæg, skriveophold i Rørvig, Århus, Næstved, Hald Hovedgaard. Helt ufattelig mange timer er gået i jeres gode selskab i 2018. I er vidunderlige.

I år har været det sværeste år for vores hold. Og det vil jeg nævne her. Ikke alt er glitter.

Hannes datter blev på uretfærdig vis kørt ned og døde i årets begyndelse, vi modtog den sværeste sms nogensinde, så året har været præget af begravelse og sorg på holdet. At Hanne og resten af familien stadigvæk står oprejst er imponerende og beundringsværdigt. At Hanne og Jeppes søn og vi andre venner og familie kunne fejre Hanne og Jepppes sølvbryllup var en smuk samling senere på året. I 2019 må lykken vende for alle der har haft et hårdt år. Hannes familie får årets varmeste og kærligste hilsen. Det var et smukt farvel til Hannes datter, og jeg var glad for, at vi på holdet var med til det sidste farvel. Jeg ønsker Hanne alt mulig held og lykke i 2019. Og hvis du selv støder på sorg, så kan jeg på det varmenste anbefale Hannes billedbog: "Hils far" der udkom på Eksistensen. Læs mere om Hanne her.

Ligeledes takker jeg Dorte Schou særligt for 2018.. Det har været et vildt år for os som forfattermakkere og en rutschebanetur af de større. Vi er dog klar til at komme stærkt igen i 2019 Læs mere om Dorte her.

Læs også om de andre holdkammerater fra mit hold her. Annie Bahnson, Liva Skogemann, Cornelia Strøh, Bjarke Schjødt Larsen, Stine Sillesen, Sara Ejersbo, Flemming Møldrup, Emma Bess og Caroline Arup.

Jeg glæder mig og er meget taknemmelig over alt det fremmede, der venter derude i 2019. Og glæder mig til at skåle året igang om få timer. Jeg tror på, taknemmelig er vejen frem. <3

Godt nytår!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tør du, Mille? 🐴 Lektør 🐴

“ Venindebøger hitter altid. Her er både veninder og heste.” & “Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek”   Mange tak for d...