Line Leonhardt

Line Leonhardt
Fotograf: Christiane Helsted Juul

Anmeldelser

"Bogen skildrer præcist de intriger og mekanismer, som der kan være i en pigegruppe, men fortæller også ret realistisk om, hvordan det er at gå på Eventyrteatrets dramaskole. ..En bog som målgruppen vil sluge og nyde. Jeg anbefaler den bredt til både børnebiblioteker og plc." (Citat Lektør)
Omtale (interview med Mogens Balling) i p1, 17/1 2018
Interview i DR2 Dagen, 16/1 2018
Omtale i Kristligt Dagblad, 16/1 2018


Nelsons jul:
"Anbefales 100% til sjov højtlæsning for hele familien mens vi venter på jul (og så kan vi jo godte os over at vi hverken har lus eller brændt andesteg) eller selvlæsning fra omkring 7-8 år. Men højtlæsning er klart hyggeligst." (5/5 stjerner hos Bibliotekat. 18.12.17) 

(4/5 stjerner hos Eva Lucia 4.12.17)

“Nelsons jul” af Line Leonhardt og Palle Schmidt er en herlig julebog, der meget ulig andre bøger hverken tæller ned eller omhandler dagene op til jul. Det hele foregår 24/12, hvor hele decembers forberedelser skal eksekveres; og det gerne til perfektion. Det kan være en kunst i sig selv, men når Leonhardt og Schmidt gør det med charme, humor og glimt i øjet, så er det svært ikke at grine med. For hele familien.
Læs “Nelsons jul”, hvis du: søger en sjov julebog til 5-10-årsalderen, er vild med Vitello- og Villadsbøgerne, er barn og gerne vil læse en god julebog selv. Nelson er bare herlig. Og hans familie er elskelige. Selv mormor er nem at holde af. Næsten. Jeg tænker, at det årets oplæsningsbog i skolen." (Bogoplevelsen. 29.11.17)

"Som børnebibliotekar burde jeg nok have læst Vitello og Villads, men det har jeg ikke - endnu! Det bliver et af mine nytårsforsætter. Jeg er dog ret sikker på at Nelson minder om de to og jeg håber virkelig at han bliver så kendt som dem. Der er en humor som både er for de store og små. Der er en historie mellem linjerne som nok mest de voksne vil fatte, men så får de også noget ud af at læse bogen, udover den gode historie." (4/5 stjerner hos Line Dalbro, Mine forestillinger om paradis, blog 19.12.17).
  
“En sjov og vedkommende historie, om en ualmindelig almindelig familie med livlige børn. Serien om Nelson fungerer godt som højtlæsning, men kan læses af børnene selv fra ca. 10 år. Anbefales til folkebiblioteker og plc.” (Citat fra lektør)
Hul igennem:
 "Vurdering: "Fin nutidig letlæst ungdomsroman til især drenge om drømme, rockmusik og kærlighed i et enkelt og ligetil sprog." Andre bøger om samme emne: "... men er det letlæste ungdomsbøger man går efter kan forfatterens letlæste roman "Partiet", 2014, om venskaber og ideologier fint læses..." Til bibliotikaren: "Nutidig letlæst ungdomsroman, som anbefales anskaffet til folkebiblioteket og PLC ifht. de ældste klasser." (citat fra lektør)"

"Leonhardt skriver godt. Virkelig. Specielt slutscenen er magisk. Man kan fornemme den krispe decemberluft, se ånden, der pulserer ud af drengenes munde, høre deres glædeshyl og lugte cigaretrøgen. Og man får lyst til at drikke billig gin-vodka sammen med dem for at fejre deres første gig. Hurra for det. “Hul igennem” er en klassisk Fupz-fortælling ... Det er, som har Leonhardt fulgt en Fupz-opskrift, der tidligere har resulteret i “Pragtfuldt, Pragtfuldt”... Men det skal ikke på nogen måde være en kritik af Leonhardt – tværtom. For hun mestrer opskriften til perfektion og tilfører sit eget præg, så bogen får lov at stå stærkt alene. Dirrende af vigtighed, humor og sprogligt overskud. Det er i sandhed en god bog til undervisningsbrug. Den er kort, den er vedkommende og der er fortolkningsmuligheder. Så behøver dansklæreren faktisk ikke mere for at lykkes med litteraturlæsning i selv de mest læseforskrækkede klasser." (Bogoplevelsen 10.11.17)

Line Leonhardt kan skrive både til børn og unge læsere og det er jeg imponeret over. Ikke alene fordi historierne hun har skrevet er meget forskellige, men også fordi sproget er meget varieret - man kan ikke skrive i helt samme stil, til børn og unge. Sproget i Lines ungdomsbøger er hårdere og mere råt, og det passer rigtig godt til de historier hun skriver. I "Jagttegn", som også er en barsk historie, er sprog og fortælling ikke for sarte sjæle. Hun kan - ligesom Fupz - skrive råt og ærligt, om de ting vi ikke snakker om. Om når det hele går helt ad helvede til og om de lidt sølle eksistenser. (4/5 stjerner hos Mine forestillinger om paradis 23.4.18)
Jagttegn:

"Jeg var ret imponeret over Line Leonhardts sprog og den meget anderledes historie, hvor der stadig er mange følelser, tematikker og også eksistentiel krise på spil. Det er god realistisk YA og selvom det stadig kan gøre ondt indeni, så er denne udgivelse vigtig. Ærligt talt, så giver den dig ikke en feel good-stemning og plot er råt, hårdt og lige på, men den kan anbefales, for mange unge kæmper med samme tematikker som Johnny." (3/5 hos Eva Lucia d. 13.2.2018)


(Jagttegn) er "for unge, men også voksne læsere af humoristiske bøger.” Lektøren giver en fin og præcis beskrivelse af handlingen og anbefaler desuden bogen til bibliotekerne. I vurderingen står: "En kort bog fyldt med underspillet sort humor. Moderens evindelige hypokondri var på samme tid absurd morsom og ret sørgeligt. Faderens manglende måde at kunne aflæse sin søns ønsker og behov ligeså." Andre bøger om samme emne: "Ringtved: "Kings of Jutland" & Loes: “Doppler.” (Lektør)

“Den er hurtigt læst grundet sin størrelse men med en barsk humor og ironi blandet med alvor, der gør at den absolut ikke er hurtigt glemt.” (4/6 stjerner hos Bibliotekat. 8.7.17)

“Med sine knap 100 sider, letlæselige sprog, humoren, alle de tomme pladser og identitetskvalerne hos Johnny er bogen i sandhed en bog, der egner sig til undervisningen. Line Leonhardt har humor, men hun har også format. Og det viser hun i “Jagttegn”. (Bogoplevelsen 28.7.17)


“Det er en historie der ikke er særlig rar at læse, men det gør den ikke mindre vigtig at læse. Jeg tror både unge og voksne kan lære noget af den.” (4/5 stjerner hos Line Dalbro, Min forestilling om paradis, Bogblog 7.8.17)

"15-årige Johnny har svært ved at træde i karakter og tage ansvar for sin egen fremtid. Han bliver ofte sat til at spille statist i sin fars opførsler af krisesituationer for hjemmeværnet, og samtidigt skal han også håndtere sin hypokondriske mor. (Omtale i KANONGODE NORDISKE BØGER FOR DE 10-16 ÅRIGE / nORD - Nordisk Litteratur Festival, Helsingør Bibliotek, 2017.)

"Ind i mellem har man bare lyst til at grine, og så kan en bog fra listen her måske hjælpe. Her finder du skæve, satiriske og søde bøger skrevet efter 2010, som forhåbentlig får smilet frem." (Litteratursiden, "Til grin" - listen" af bibliotikar, Jette S. F. Holst).
Partiet"Line Leonhardt har skrevet en direkte, ren og anderledes historie. Respekt." (Steffen Larsen i Politiken d. 19. 4. 2015 <3 <3 <3 <3 (fire hjerter).

“Barsk, uhyggelig og tankevækkende historie, der umiddelbart leder tankerne hen på nazisme og Hitlerjugend. De hårde og kantede illustrationer, der er holdt i sort og rød, og med et gennemgåen- de logo der bringer mindelser om et hagekors, spiller perfekt sammen med bogens handling. En virkelig flot og tankevækkende roman, som fortæller en stor historie på kort tid ... Kan med fordel indkøbes af alle biblioteker uanset størrelse. Anbefales også til skolebiblioteker, evt. som klassesæt til et emne om ideologier, nazisme eller generelt om gruppepres.” (Lektør)
Grise i krise: “Hvis du tripper efter at introducere dine børn for Animal Farm kan du varme dem op med #griseikrise. Et nyt hold grise i Big Joes stald skal have det så godt som muligt - men hvad nytter det at have det godt nu, hvis man alligevel bliver til bacon senere? Og når nu Big Joe faktisk er mere interesseret i dans end i at være svineslagter så kan der måske findes en løsning. En sjov og lidt sær billedbog om svineopdræt, demokrati og dansestudioer.” (Bibliotekat) 

“Mød bl.a. Big Joe, der slagter grise og elsker linedance og Ole (det fede svin) i den her hylende morsomme billedbog, der måske, måske ikke ender med at gøre 80'er kogebogen på billedet helt overflødig. Der er i bogen drama, humor og skægge illustrationer - den udkom i tirsdags og vi anbefaler! #makelovenotbacon” (Maria Louise Bjørn Bjerrum & Lisa Gardum Andersen, (“Bøger til børn”.)

“Grise i krise er en ganske underholdende og actionfyldt børnebog, der har noget på hjerte. Skjult bag humoristiske illustrationer og finurlig tekst, findes der nemlig et budskab om frihed og lighed for alle, også grise. Så udover at være spækket med fede svin og bonderøvscharme, fungerer historien også som en oplagt referenceramme for at tale med børnene om, hvordan de forstår frihed og lighed. Bør alle mennesker have de samme rettigheder og vilkår, og gælder det mon også for dyr? 
Bogen er skrevet i et morsomt og letlæseligt sprog, som fungerer godt til højtlæsning – særligt hvis man hengiver sig til de oplagte bondske og øffede accenter." (Caroline Errittzøe: “Børn i Byen”) 

“For det første er den her billedbog virkelig underholdende. For det andet er den virkelig mærkelig. For det tredje er den virkelig skræmmende.” (4/5 stjerner hos Line Dalbro. Min forestilling om paradis - bogblog. 14.7.17)

“Line Leonhardt har sjove og kreative ideer, og jeg kan i hvert fald sige, at det er en helt original historie, som jeg aldrig har læst andre steder. Det er en historie, som får én til at undres, grine højlydt og tænke videre over de præsenterede ord.” (Bogoplevelsen. 2.5.17) 

“Line Leonhardt har sjove og kreative ideer, og jeg kan i hvert fald sige, at det er en helt original historie, som jeg aldrig har læst andre steder. Det er en historie, som får én til at undres, grine højlydt og tænke videre over de præsenterede ord.” (3/5 stjerner hos Eva Lucia - bogblog. 17.5.17)

Nelson i Rom: 

Selvom 10-årige Nelson og hans familie i bund og grund er mere almindelige end almindelige, så går tingene bare aldrig helt som planlagt i deres familie - hverken når de tager på ferie i vandland, på ulve- jagt eller når Nelson inviterer hele klassen til zombiefødselsdag, uden at hans mor ved noget som helst om det. Bøgerne om Nelson er sjove og genkende- lige højtlæsningsbøger om en familie, der altid får rodet sig ud i situationer, der ender lettere kaotiske. Fra 6 år. KAOS I FAMILIEN anbefales af Lillebælt bibliotekerne i magasinet BIBLIOTEKSMAGASIN 2018:1, januar 2018."

"KAOS I FAMILIEN, der handler om Nelson og hans familie. I den her er de så i Rom... Den er rigtig sjov, simpelthen fordi den omhandler de her hverdagssituationer som måske lige blive karikeret derud, hvor det får det humoriske tvist, men alle kan genkende et eller andet... Den kan fungere som højtlæsning eller som selvstændig læsning... Så den er også rigtig nem at tage fat på. De er rigtig sjove. Line Leonhardt & Palle Schmidt har co-skrevet den. Og som lige har været i Indien til World Book Fair... De er altså også et rigtigt dygtigt par." (Citat fra samtale mellem Julie Arndrup & Bibliotekat i Børnebogcast, januar 2018) 

"Jeg var flad af grin, da jeg læste Nelsons jul og derfor fik jeg lyst til at læse mere af denne serie, som er skrevet af Line Leonhardt og Palle Schmidt. Det er gode historier med skarpe og humoristiske dialoger, som både børn og voksne kan underholdes af. Og dette gælder også i forhold til Nelson i Rom." (Eva Lucia, marts 2018)

"Line Leonhardt skriver i børnehøjde uden moraliseren. Nelson og Malthe er helt almindelige børn med ringe tålmodighed og med helt almindelige forældre, der også keder sig over turistkøer og al for megen ventetid." (Bodil Christensen, Bogbotten,januar 2018)


“Jeg tænker, at Nelson bøgerne kan gøre sig som oplæsningsbog, når man er færdig med Villadsbøgerne og mangler samme type bog til de lidt større børn. De fungerer også som selvstændig læsning. Ethvert barn bør kende Nelson på samme måde, som de kender Villads, Vitello og Emil.” (Bogoplevelsen)

“Det var en fornøjelse at læse Line Leonhardt Nelson i Rom højt for mine drenge. Udover at den var nem at læse højt, var den spækket med humor for både børn og voksne. Der var passager, hvor vi alle korsede os over Nelsons uheld, og andre hvor vi heppede på, at det skulle lykkes for ham. Især i jagten efter guldægget, som helt sikkert vil inspirere alle Pokemon GO børn og voksne til nye eventyr.” (Bogblogger)

"Det er en dejlig, vedkommende og sjov fortælling. Til bibliotikaren: "Anbefales bredt og varmt til alle børnebiblioteker og PLC.” (Lektør)

“Den er fortalt morsomt og rammer plet med at beskrive både børn og voksne. Naturligvis lidt overdrevet. Det er jo derfor det er sjovt.” (5/5 stjerner, Bibliotekat)

(4/5 stjerner hos Line Dalbro og Mine forestillinger om paradis. 25.8.17)

(4/5 stjerner hos Eva Lucia)

BFF - Vild med Vilde:

"Bogen handler om venskabet mellem Ida og Emma. BFF, best friends forever. Med lix 10 og anbefalet fra 8 år, ligger den lige i overkanten af hvad børn i Bh. Klassen magter. Men det er en fin historie, hvor Ida og Emmas venskab bliver udfordret, da der starter en ny pige i klassen. Problematikken er sikkert velkendt rundt omkring uanset aldersgruppe. Den kan derfor sagtens bruges som en lille oplæsningsbog, hvor der kan arbejdes med venskabet blandt pigerne."(Ingelise Haag, september 2017 i Bladet, Skolestart 5, 2017. Bladet udgives af Børnehaveklasseforeningen.)
 "BFF - vild med Vilde" beskriver meget fint den konflikt, som kan komme i et venindeforhold, når der begynder en ny pige i klassen. Mange piger vil helt sikkert kunne identificere sig med bogens Emma. Gad vide om der ikke kommer en fortsættelse? Historien er godt fortalt og illustrationerne taler til læseren. Til bibliotekaren: Anbefales indkøbt til de læsehungrende piger, som er kommet godt i gang med læsningen.” (Lektør)
Klubben: En god, men barsk historie, som indholdsmæssigt vil være fin til samtale i undervisningssammen- hæng. Anbefales til børnebiblioteker og skolernes læringscentre.” (Lektør)

... Historien er grum, men desværre nok ret relevant. Nogle gange ”fremmer overdrivelse forståelsen.” (Bogbotten.)Ingen kommentarer:

Send en kommentar