lørdag den 6. oktober 2012

Klumme - Historien om Lille Frø, der blev finkulturel!


Idet Kronprinseparrets Kulturpris 2012 tilfalder en børnebogsforfatter/ illustrator – Jakob Martin Strid, er der ikke længere tvivl om at børnebøgerne er røget et hak op i den finkulturelle verdensorden.

Fra nederste hylde i Bog og Idé til en mere central placering.

Fra den lille scene til en større.

Ikke blot anerkendes Strid for sit store og imponerende arbejde – der er sidegevinst til børnelitteraturen, som var vi til Bingofest i Store Magleby og den lille genre kan nu gå hjem med både and og rødvin.

Ikke blot er Kunstrådet og Kunststyrelsen i årenes løb blevet flittige uddelere af arbejds- og rejselegater til skabere af børnebøger – nu tilfalder en hovedpris en børnebogsforfatter.

Det er en festdag og en milepæl for børnebogen.

Jeg håber, at forlagene følger med. At prisen skaber præcedens for en fornyet tro på genren og Bog og Idé i Frederiksberg Centret bliver udskiftet med en boghandel, som Powell´s Books, i Portland.

Herhjemme svarer boghandlen til legepladsen i den ellers så smukke barokhave fra 1700tallet; Frederiksberg Have, som skulle være en legeplads for de mange københavnergæster. Med få gynger og skulpturelle anlagte sten er den pt. nærmest ikke eksisterende. De fleste børn vil i princippet kunne få mere glæde af at lege med en lort med en pind i, end de forlystelser som legepladsen byder på.

Problematikken omkring legepladserne i Danmark er ikke kun begrænsede til at dreje sig om legepladser, men til at være et nationalt fænomen, der handler om et fælles storhedsvanvid, hvor vi har en tendens til at tro, at vi – en miniputnation, os danskere, skal være nummer et i verden. Ikke blot skal vi have verdens bedste folkeskole og sygehus, nej vi skal også være nummer et udi forskning og innovation etc.

Jeg fik selv et mindre chok, da jeg opdagede hvad fx storbyerne Paris og New York bød på af legepladser. Er det virkeligt det bedste, vi kan komme frem til i Danmark, hvad angår boghandlere og legepladser?

Når provinsboerne er bange for at tage små børn med ud i storbyer som Paris, New York og Portland, må det dreje sig om, at vi har storhedsvanvid og går ud fra at standarten på ALT er bedre i Danmark, hvilket den rejselystne så kan fortælle, at det er den altså ikke.

Hvis storhedsvanvid betyder, at man skaber en tegnestue som BIG stemmer jeg i, idet jeg anser storhedsvanviddet som værende drømmen om international udbredelse visioner og skabertrang i modsætning til ovenstående anskuelse..

Prisen til Jakob Martin Strid er fantastisk på mange måder. Det er først og fremmest en hyldest til de mange vidunderlige fortælleringer fra hans hånd og cadeau til denne på alle måder fantastiske forfatter. At man anerkender hans talent og styrke og hans flerårige produktioner. Det er velfortjent.

Det er også en accept af børnebøgerne som en kulturel genre på lige fod med andre genre - fra kongehusets side, og vidner om et moderne, modigt kongehus.

Både Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik må da også, ligesom alle vi andre, havde kedet sig helt vildt mange gange igennem et utal af Lotte-bøgerne, Rasmus Klump - på nye eventyr (pandekager med is) og historien om den lille bil, der var blå. Med skrigende unger har de sikkert begge haft lyst til at læse: ”Go the F### to sleep” – på original sprog og har taget ”Lille Frø” til sig i forsøget på selv at overleve de mange godnatlæsninger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tør du, Mille? 🐴 Lektør 🐴

“ Venindebøger hitter altid. Her er både veninder og heste.” & “Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek”   Mange tak for d...