torsdag den 7. august 2014

Show your work!

Portland, Oregon har den fedeste boghandel: Powell´s books.
Det er her min kuffert bliver fyldt op.

I går fandt jeg denne lille perle: "Show Your Work!" af Austin Klefon. Måske har du læst:  "Steal Like an Artist"? Den står allerede hjemme i bogreolen. HVis du ikke har læst den kan den også købes i Danmark. Jeg fandt mit eksemplar i Thiemers Magadin.

Begge bøger er grafisk smukke, og så er de kloge. Og man bliver inspireret af at læse dem.
Denne bogs primære ærinde er, at man skal dele sit arbejde - på nettet.

Selv bliver jeg fyldt op til at gå i gang med endnu en bog. Eller rettere. Til at redigere de manuskripter, der så senere hen bliver til bøger. Måske.

Om min egen proces er det lige nu således. Vi er i begyndelsen af august måned. Redaktørerne på forlagene er på vej hjem fra sommerferie. De er nu klar til at møde en overfyldt indbakke. Mails om manuskripter og ideer ligger i indbakken.

Forfattere, der på sin vis aldrig holder fri, men altid er på jagt efter den gode historie, den ægte sætning, har sendt dem flere mails, end de orker at læse. Forfattere på jagt. Denne jagt kan sagtens være med rundt i sommerlandet - sammen med forfatterfamilierne, hvor blikket ind imellem bliver fjernt, imens de finder blyanter og grimme kuglepenne frem og noterer alt fra en sætning, til en beskrivelse af et sted, en person eller også kommer verdens bedste ide til dem i det øjeblik, hvor du troede, at I var på café sammen for sådan rigtigt at skulle snakke sammen, nu hvor I var på ferie sammen og endelig holdt fri.

I går skulle min mand lige stoppe op foran verdens grimmeste skraldespand for at tage et referencefoto. Og så stopper vi alle fire op. Nogle af os kigger på den grimme skraldespand, imens andre kigger et andet sted hen. Sådan er vores liv. Fri er aldrig helt fri. Til gengæld er vi begge to sådan. Og på den måde er det ens for os begge. Ferie er arbejde, og arbejde er ferie. Alt er research og alt kan bruges. Alt bliver brugt. Nu. Og senere. Vores børn er trænede i at ferie eksempelvis godt kan betyde at far er på Comic Con i San Diego, imens man er i Zoo alene med mor eller far dagligt tager på arbejde på tegnestuen Periscope Studios i Portland, imens man er på ferie med mor (indtil man så er sammen om aftenen.)

Og når jeg forsvinder i Powell´s books er jeg på arbejde, imens mine børn holder fri. (Børn holder altid fri!) Således læser højt for den yngste, imens den ældste (af egen fri vilje selv kigger i bøger). Men jeg kan også være på arbejde, når jeg læser højt for den yngste. Og her giver det god mening, for så er alle glade. I går læste jeg tolv bøger højt for min yngste datter. Ikke murstentyggesomaner, men billedbøger. "Elephant & Piggie" serien nærmere bestemt. Og i Powell´s er det normalt, at man læser højt. Der er sågar små borde - og meget små stole, der passer perfekt til fireårige (gæt så hvor meget stol man kunne se, da jeg havde sat mig?) og på bordet ligger stakke af bøger, der er blevet læst.
Jeg har en fornemmelse af at have lov til at kigge og læse og blive inspireret. Og tage mig god tid. Som at være på biblioteket. I går sad to piger i en "gang." De sad på gulvet og var opslugt af de bøger, som de sad og læste i. Det var et vidunderligt syn. Dette med at se nogen være opslugt af noget!

Imens jeg venter på redaktørerne vender hjem fra nær og fjern og åbner deres indbakke, vil jeg tage mine piger hen på en ret stor og fantastisk legeplads. Og selv få sol på næsen og luft i lungerne. Hvem ved. Måske sker der noget helt fantastisk, som jeg kan bruge i en bog?

PS: Jeg elsker når andre deler deres arbejde.  Så please: "Show Your Work." Del dine tanker og processen. Jeg læser gerne. I dag blev jeg fx ret glad for forfatter Malene Ravns status på FB. Malenes roman udkommer snart på Gyldendal. Status lød sådan: "Et par af dagens korrekturbemærkninger: s 35: ret knep til knald + komma væk s 138: angst rettes til frygt." Tak for den Malene. Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tør du, Mille? 🐴 Lektør 🐴

“ Venindebøger hitter altid. Her er både veninder og heste.” & “Anbefales indkøbt til både PLC og folkebibliotek”   Mange tak for d...